Kaldesignal

Der er ingen regler for hvilket kaldesignal man kan benytte på privatradioen. Undtaget er dog kaldesignaler, som er tildelt andre tjenester.

På privatradio er der tradition for, at man enten er medlem af en klub og benytter det kaldesignal man får tildelt dér, eller man laver sig eget.

Nogle klubber eksisterer kun for at dele kaldesignaler ud – ofte kaldet nummerklubber. En sådan er Hotel-Tango Klubben (forfatteren til denne artikel er medlem af denne klub og har kaldesignal HT177).

Andre klubber spiller også banko på privatradioen eller har andre aktiviteter udover bare, at være en nummer klub.

Du kan finde links til klubber på linksiden.

Gør-det-selv
Man kan også lave sit eget kaldesignal. Her er det bare vigtigt, at man ikke tager et som allerede er i brug. Dvs. man bør ikke tage et kaldesignal, som allerede benyttes af en klub og heller ikke et kaldesignal som tilhører andre tjenester, f.eks. radioamatører, fly o.lign.

Man kan f.eks. kalde sig ‘Station Bjarne’, ‘Bynavn og et nummer, eks: ‘Dalby 03’ m.v.

DXing
Hvis man dyrker DXing – dvs. taler med udlandet, er der over de seneste 20-30 år opbygget en standard for kaldesignaler til den slags.
De starter med et nummer som er tildelt ens land/område – i Danmark er det 47 – og så DX-klubbens navn/kaldesignal og derefter medlemsnummeret til klubben.

For forfatterens vedkommende er det 47FB177 (47 Foxtrot Bravo 177).

Jeg vil senere skrive mere om DXing, klubberne og kaldesignaler for den del af privatradio-hobbyen.